Geschiedenis - Deliria Gent

Geschiedenis

In het academiejaar  1990-1991 deed het café Delirium Tremens voor het eerst de deuren open.
Daarvoor heette het café de “Lambada”. Na het eerste trimester was het duidelijk dat er een groepje vrienden elkaar gevonden hadden en zo goed als dagelijks in bovenvernoemd café zaten.

De Delirium werd toen regelmatig bezocht door o.a. studentenclubs de Rodenbach en Westlandia, die daar met hun linten kwamen paraderen in wat de groep vrienden zag als HUN café. Eigenlijk een beetje om met hun linten te lachen werden door Kathleen, de vriendin van Hans Vermoesen (toenmalige uitbater en medebezieler van Deliria), een pak roze aan lichtblauwe linten (de kleuren van het Huyghe-bier) aan elkaar genaaid waarmee we de draak staken met het gepronk met kleuren van andere clubs. Met een zwarte alcoholstift schreven ze hun functie op dat lint en voor ze het goed en wel beseften was Deliria een feit.

Omdat het eigenlijk als grap bedoeld was wou ook niet echt iemand praeses zijn van een grap. Oorspronkelijk werd aan Hans Vermoesen gedacht maar plots was 1 van de vrienden toch bereid deze taak op zich te nemen. Eerste senior Els van der Gucht licht toe: “We konden in 1990 twee dingen doen: ofwel een commune starten ergens in een siteetje in Gent ofwel een studentenclub in herberg 8. Herberg 8 was toen nog een codewoord dat we gebruikten in gezelschap van anderen om later op de avond af te spreken wanneer we de exacte locatie voor derden verborgen wilden houden. Rond 7 januari 1991 werd dan beslist dat Deliria een volwaardige studentenclub moest worden met Els Van Der Gucht als praeses.”

Het jaar daarop, toen duidelijk werd dat we ondertussen een echt clubleven hadden met cantussen en bezoeken aan andere clubs hebben we het roze-lichtblauw geruild voor het donkerdere rood-blauw. Het babyjaar was immers voorbij en met die grap kon niet blijven gelachen worden. Op de vergadering waarop dat beslist werd hield Jan de Beusscher een pak L&M omhoog om de nieuwe kleurcombinatie te tonen.

Deliria verenigde 20 jaar jeugdige cafégangers, studenten onafhankelijk van geslacht, afkomst, studie, politieke of andere overtuigingen. De stichters mogen gerust zijn Deliria bloeit en groeit als nooit tevoren. Dit werd in 2010 eens te meer bewezen met een geslaagd Lustrumjaar! 


In 2011-2012 werd Deliria in plaats van een caféclub een streekclub voor de studenten uit Torhout en omstreken. De voorbije jaren was het al wat "Torhout boven" en werd er al heel wat gespeculeerd over een omvorming tot streekclub. Uiteindelijk werd toch de knoop doorgehakt en zijn we nu een bloeiende streekclub voor Torhoutenaren en verwanten. Dit wel echter niet zeggen dat "buitenstaanders" niet welkom zijn, integendeel!

 

“Ut vivat, crescat et floreat Deliria!”